Parisguide

Voilà! Här kommer en liten Parisguide som många frågat efter! Som en långpromenad som utgår från kvarteren i 11:e där jag bodde nu senast och jobbade med min kommande bok. Här hemma är det äntligen sommarlov och det blir uppehåll i bloggen ett par veckor framöver. Glad sommar!

Annons

Börja med att gå upp till Parc Belleville därifrån har man fin utsikt över hela stan. I parken på vägen upp finns ett randigt piano som vem som helst får spela på. Kan du? Gör det!

Ta dig sedan bort till Rue Belleville och gå den ner till République igen. Ett stort folkliv och myller. Helt annorlunda än kring de stora boulevarderna nere vid till exempel Operan. Massor av väggmålningar och graffiti. Skrot, skräp och folk!

Från République kan man sen följa Canal St Martin – fint med vackra broar, men mycket trafik utom på lördagarna – och komma bort till mitt favoritställe Le Comptoire Général. Spännande miljö med kristallkronor, röda mattan och loppisinredning. Fika eller äta middag på bottenvåningen, bläddra i böcker och prova kläder på ovanvåningen.

Ta sen bron över kanalen och kika in på bokhandeln Artazart med massor av designböcker och även mycket fina och annorlunda barnböcker.

Tillbaka till République och följ Boulevard du Temple som byter namn några gånger. När samma gata sedan heter Boluevard Beaumarchais kommer omtalade Merci ganska direkt på vänster hand, nr 111. Inredning och mode i flera plan, 1500 kvm, 9 m i tak, i en före detta textilfabrik. Restaurang och vintergrön trädgård i källaren, fika i antikvariatet och verkligt fin inredningsavdelning. Dessutom har de ett bra budskap och hela vinsten sägs gå till välgörenhet.

Strax innan Merci ligger Bonton med kläder och inredning för barn. Dock ganska höga priser.

Nu kan du välja att gå upp Rue Oberkampf som är kantad av roliga butiker och secondhand.

Eller gå andra hållet ner i Maraiskvarteren. Följ till exempel Rue du vieille Temple. Och alla smågatorna runt om. Precis innan du kommer fram till stora Rue de Rivoli finns Rue de roi de Sicile, på nr 26 ligger De Bouche à Oreille. Galet fin och spännande inredning.Obs foto Anna Malmberg

Fortsätt sedan åt andra hållet, då byter gatan namn till  Rue de la Verriere och här ligger massor av “fripes” – second hand affärer. En av de roligare är Le Kilo. Som man hör på namnet så köper man kläder i pris per kilo. Plus också för jättestor herravdelning i källaren.

Sväng in på Rue du Temple och gå upp till 39 + 52 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie. Här ligger Fleux på båda sidor av gatan. Stor och rolig inredningsaffär.

När man ändå är på den här gatan är det inte dumt att fortsätta bort till Centre Pompidou.

Och sen vill jag egentligen skriva om Notre Dame, Bouquinisterna längs Seine, Boul Mich, Shakespeare and Company för alla bokälskare och andra! och Jardin du Luxembourg där man kan segla med små båtar. Plus allt annat förstås. Men jag får återkomma till det.

Istället tar vi oss tillbaka till våra kvarter i 11:e för lite restaurangtips. Ett ställe som vi gillade mycket är Les p’tites indécies, 2 rue des trois bornes. Uteservering med ett litet torg framför där massor av barn ritade med kritor på marken.

Café de l’Industrie, 17, Rue Saint-Sabin. Det ligger precis en lagom promenad  härifrån ner mot Place de la Bastille. Det är ett riktigt stort ställe med restaurang på båda sidor av gatan. Vi valde det bruna stället, det mitt emot var rött och såg också väldigt fint och lika dant ut. Inredningen består av sånt som buffelhuvud, utfläkt boaormsskinn, gammalt medicinskåp, roliga tavlor och mysig belysning. Lasagne med lax och spenat kostade 9 euro. Bra pris.

L’autre café, mycket trevligt och luftigt, precis i våra kvarter. Le Cannibale, också typiskt parisiskt med fin brunch. Och om man gillar couscous L’homme bleu.

Vil också tipsa om dockdoktorn Clinique des poupées, som till exempel säljer extra ögon och annat viktigt som kan behövas. 114 Avenue Parmentier.

Alain Bousquets inspirerande blomsteraffär, 80 rue Oberkampf, och småplock-kitch-affären Auto-école, 101 rue Oberkampf.

Som avslutning loppisar. Fick syn på den här lappen på en stolpe. Dit ville man ju genast gå. En adress att kolla är  vide-greniers.org här finns alla loppisar kvarter för kvarter med datum. Klassikerna är annars Porte de Clingancourt och Porte de Vanves.

Ha nu en fin semester i kvarteren kring 11:e. En annan gång skriver jag om resten av Paris!

 

 
 • Helena.

  Tack för alla tipsen, hoppas man kommer till Paris snart….Kram

  • IdaMagntorn

   Ja, du måste åka dit! kram

 • Hélène

  Otroligt fina bilder Ida! och kul tips. Jag är ju Parisoman redan innan, men nu måste jag snart dit igen.

  • IdaMagntorn

   Tack Hélène! Jag måste också genast dit igen! Kanske nästa tjejresa? Efter Palma då …Laddar